Україна підписала угоду з ЄС щодо участі в програмі «Єдиний ринок»

🇪🇺🇺🇦 Україна підписала угоду з ЄС щодо участі в програмі «Єдиний ринок». Розповідаємо, що це за програма та які переваги від участі в ній отримає Україна 👇
«Єдиний ринок» – це програма фінансової підтримки ЄС, що має на меті:
▪️ спрощення доступу до ринків;
▪️ створення сприятливого бізнес-середовища;
▪️ сприяння розвитку та росту бізнесу;
▪️ забезпечення конкурентоспроможності і стійкості компаній та цілих секторів економіки;
▪️ надання більшого захисту споживачам;
▪️ підтримання високого рівня безпечності харчових продуктів.
Програма допомагатиме розвитку підприємницького середовища, включаючи схеми менторства. Серед іншого передбачається участь у Європейській мережі підприємств (EEN) та програмі «Еразмус» для молодих підприємців.
Для України приєднання до Програми дозволить посилити співпрацю з ЄС, а це є особливо актуальним в контексті подальшого вступу України до Євросоюзу. Участь у програмі додатково підтримає українських підприємців та сприятиме зміцненню української економіки.
 
💸 Бюджет програми „Єдиний ринок“ на 2021-2027 рр. складає 4,2 млрд євро. Фінансування програми буде направлено на:
👉 зміцнення конкурентоспроможності та стійкості малих і середніх підприємств (24% від загального бюджету Програми, приблизно 1 млрд євро, що забезпечить можливість надання різних форм підтримки бізнесу)
👉 створення та поширення високоякісної європейської статистики (13% від загального бюджету Програми, приблизно 546 млн євро, що дозволить Україні брати участь у розширеному партнерстві, спрямованому на розробку нової європейської статистики з використанням багатьох джерел даних, передових методів аналізу даних, смарт систем і цифрових технологій).
👉 1 млрд євро з бюджету планується направити на фінансування програми COSME, яка спеціалізується, зокрема, на забезпеченні доступу підприємців до європейського фінансування.
 
Детальніше про програму на офіційному вебсайті: https://commission.europa.eu/.../single.../overview_en
📌 Угоду про приєднання підписали під час засідання українського уряду та Європейської комісії 2 лютого. Підсумком зустрічі також стало підписання Меморандуму щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів. Цим Україна та ЄС також започаткували стратегічне партнерство у сфері відновлюваних газів, що сприятиме побудові стійкої та інноваційної енергетичної системи України.