ЄС створить інструмент для фінансової підтримки відновлення України

🇺🇦🇪🇺 ЄС створить інструмент для фінансової підтримки відновлення України

Новостворений механізм – Ukraine Facility – підтримає макрофінансову стабільність України, сприятиме відбудові, а також модернізації під час впровадження ключових реформ на шляху до вступу в ЄС. Також він сприятиме переходу до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово наближається до правил та стандартів ЄС.
 
Загалом фінансування буде поділено на три напрямки:
👉 Підтримка у вигляді грантів та позик
👉 Спеціальна інвестиційна структура для залучення державних та приватних інвестицій для відновлення і реконструкції України
👉 Технічна допомога та інші допоміжні заходи
 
Передбачається, що загальний обсяг коштів Фонду становитиме до 50 мільярдів євро на період з 2024 по 2027 рік як у вигляді грантів, так і у вигляді кредитів.
💸 Гранти будуть мобілізовані за допомогою нового спеціального інструменту в межах Багаторічної фінансової програми ЄС, а позики гарантуватимуться за зразком поточного фінансування України в межах макрофінансової допомоги.
💸 Фонд також відкриває можливість використовувати внески інших донорів, а також доходи, отримані від заморожених російських активів як вклад у відновлення та реконструкцію України.
 
⏳ Надалі Європейський парламент і Рада мають розглянути цю пропозицію в межах середньострокового пакета Багаторічної фінансової програми ЄС (MFF). Після ухвалення Україні запропонують подати свій план із зазначенням запланованих реформ та інвестицій.
  • Створено .