Офіційне відкриття Головування Словенії у Стратегії ЄС для Дунайського регіону

Подія пройшла під назвою «Empowering cooperation» і була присвячена презентації Програми Головування та відкритій дискусії щодо пріоритетів на наступний рік.

Національний координатор України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону Ігор Корховий наголосив на важливості продовження процесу embedding та подальшій співпраці в рамках ЄСДР.
До церемонії відкриття Головування Словенії у ЄСДР долучилася директорка Українського інституту міжнародної політики Надія Афанасьєва, учасник команди Національного координатора України в ЄСДР. Вона зазначила, що Україна вдячна Словенії за продовження реалізації пріоритетів та готова надалі впроваджувати їх у форматі Тріо головуючих країн та роботи в рамках реалізації Пріоритетних напрямів.
🇺🇦🇸🇮 Україна передала Головування Словенії під час проведення Щорічного Форуму ЄСДР 19-20 жовтня. Країна головуватиме у Стратегії з листопада 2022 по листопад 2023. Україна ж тепер є частиною Тріо головуючих країн і допомагатиме Словенії у впровадженні ключових пріоритетів.
Програма Головування Словенії буде зосереджена на конкретних пріоритетах, пов’язаних з поточною ситуацією у регіоні. Зокрема, під час свого Головування Словенія зосередиться на майбутньому розвитку Дунайського регіону, розширеній співпраці всіх країн-учасниць ЄСДР, та на підтримці й солідарності з Україною.
Словенія визначила 4 інституційні пріоритети на рік свого головування:
◾ Розширення можливостей для участі в ЄСДР
Шляхом сприяння інституційному обміну та розбудові спроможності між усіма установами, залученими до впровадження ЄСДР.
◾ Покращення стратегічного управління ЄСДР та макрорегіональних стратегій
Приділяючи особливу увагу подальшій розбудові потенціалу, передачі знань та обміну передовим досвідом між макрорегіональними стратегіями.
◾ Залучення молоді та її роль у ЄСДР
Заохочуючи представників Danube Youth Council сприяти вирішенню проблем регіону. Планується також створення рамок для співпраці між молодіжними організаціями з усього Дунайського регіону.
◾ Процес Embedding – оцінка та подальші кроки
Словенія також визначила 2 тематичних пріоритети:
1️⃣ До суспільства знань і професій майбутнього
Особлива увага приділятиметься очікуваній трансформації суспільств, ролі знань у таких суспільствах, професій майбутнього, мобільності робочої сили, відтоку мізків і тд.
2️⃣ Транспортні та енергетичні виклики в Дунайському регіоні
Пріоритетом буде вирішення майбутніх викликів регіонального транспорту, а також декарбонізація та енергетична безпека шляхом диверсифікації джерел постачання енергії разом із прискореною енергоефективністю та використанням відновлюваних джерел енергії.
Деякі тематичні заходи, заплановані на наступний рік:
👉 Конференція «Суспільство знань», присвячена необхідним навичкам і компетенціям, а також очікуваним потребам ринку праці.
👉 Young Bled Strategic Forum, який складатиметься із серії підготовчих заходів та форуму і об’єднає молодих лідерів з регіону та всього світу для обговорення актуальних проблем свого покоління та нашого суспільства.
👉 Danube Youth Camp та POPRI start-up challenge, що надасть представникам DYC можливість працювати над конкретними викликами, здобуваючи підприємницькі навички
📌 Найважливішою подією року стане 12-й Щорічний Форум ЄСДР, запланований на 24-25 жовтня 2023 року. Захід буде присвячений підсумкам програми та пріоритетів головування Словенії та розробленню рекомендацій щодо майбутньої реалізації ЄСДР.
Бажаємо словенським колегам успішної реалізації основних пріоритетів!