росію та Білорусь виключили з програм транскордонного співробітництва!

Ми довго вимагали, щоб це сталося. Тепер росії та її союзнику Білорусі закритий доступ до багатьох інструментів фінансування і допомоги інших країн 🎉
Єврокомісія повідомила, що призупиняє участь росії та Білорусі у програмах транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства (ENI CBC) та за програмою Interreg для регіону Балтійського моря. Припиняється також подальша співпраця у рамках нового періоду 2021-2027 років.
 
💸 Фінансування в рамках цих програм було суттєвим. Раніше для 8 програм з росією воно становило 178 мільйонів євро, для 2 програм з Білоруссю – 257 мільйонів євро.
 
📍 Зауважимо, що програма транскордонного співробітництва ENI CBC - European Neighbourhood Instrument Cross Border Cooperation є ключовим фінансовим інструментом у зовнішній політиці ЄС щодо своїх східних та південних сусідів. Тож відтепер росія та Білорусь не отримають жодних коштів від ЄС за програмами транскордонного співробітництва. Також росію та Білорусь виключили зі Стратегії ЄС для Балтійського регіону.
Цим кроком Євросоюз водночас посилює підтримку України та демонструє єдність європейської спільноти та її солідарність з українцями 🇺🇦
 
Єврокомісія також повідомила про зміцнення існуючих програм транскордонного співробітництва між країнами ЄС (Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина) та Україною, а також в рамках Interreg Danube (а це також важливо в рамках цьогорічного Головування України в ЄСДР). Програми зі співпраці, що вже існують, нададуть можливості для швидкої та ефективної підтримки України, у тому числі для біженців.
🙏 Ми вдячні європейським колегам за підтримку в ці складні часи.
 
Все буде Україна! 🇺🇦🕊️