Відповідальність рф за вчинені злочини

Розповідаємо, як відбуватиметься притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини в Україні.
 
Загалом злочини, скоєні росією в Україні, розглядатимуть:
◾ Міжнародний суд справедливості ООН
◽ Міжнародний кримінальний суд у Гаазі
◾ спеціальний трибунал
◽ національні органи
 

🧑‍⚖️ Міжнародний суд ООН

Притягує до відповідальності саме держави-члени. Рішення цього суду дозволить офіційно визначити росію порушником міжнародного права. А це створить умови для виплати росією репарацій Україні за завдану шкоду
⏳ Процес розгляду
7 березня у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України до росії у справі щодо обвинувачень в геноциді.
16 березня Суд ООН ухвалив рішення, яким зобов’язав росію негайно припинити військові дії
Тепер в рамках подальшого розгляду Україна має подати Суду ООН меморандум, у якому викласти усі обставини та порушення з боку росії. Зробити це треба до 23 вересня.
📍 Україна також подала до Міжнародного суду ООН позов про відшкодування збитків, завданих повномасштабним вторгненням. Щоправда, єдиним органом, який змоде забезпечити виконання подібного рішення, буде Рада Безпеки ООН, де у росії є право вето. Тому планується створення більш дієвого механізму, що допоможе притягнути росію до відповідальності.
Зокрема, 28 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій закликала ГА ООН "запитати консультативний висновок Міжнародного суду ООН про можливі обмеження права вето постійних членів Ради Безпеки ООН". У разі прийняття відповідного рішення це означатиме позбавлення росії права вето, яке вона активно використовує в Радбезі для блокування будь-якої реакції на свою агресію проти України.
🧑‍⚖️ Рада ООН з прав людини
Забезпечить розслідування, збір доказів та ідентифікацію винних у злочинах.
⏳ 4 березня на вимогу України пройшли невідкладні дебати, ухвалена резолюція «Ситуація з правами людини в Україні внаслідок російської агресії». Вже 30 березня почала діяти Комісія з розслідування воєнних злочинів росії проти України.
Україна 9 травня направила прохання про проведення спеціальної позачергової сесії Ради ООН з прав людини для обговорення воєнних злочинів Росії на окупованих українських територіях, зокрема в Маріуполі.
☑️ 12 травня Рада ООН з прав людини схвалила ініційовану Україною резолюцію «Погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії».
Документом передбачається проведення Комісією з розслідування щодо України спеціального розслідування порушень та злочинів внаслідок російської окупації на нині звільнених територіях та підготовка Верховним комісаром ООН з прав людини доповіді про критичну гуманітарну ситуацію та серйозні порушення прав людини у м. Маріуполь.
Цей документ є важливим для забезпечення відповідальності винних у вчиненні серйозних порушень прав людини та воєнних злочинів у ході російської агресії проти нашої держави.
 

Міжнародний Кримінальний Суд ООН

👉 МКС розглядає справи щодо конкретних осіб, а не держави загалом. До його юрисдикції належать такі міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії. В рамках цього суду мова йде про персональну відповідальність, в першу чергу, вищого політичного та військового керівництва рф, яке має імунітет, і через це не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності на рівні національного правосуддя.
⏳ Хід розгляду
У березні суд розпочав офіційне розслідування справи проти росії за позовом більше 40 держав (що є безпрецедентною кількістю).
Зараз розгляд справи проти росії перебуває на другому етапі - збору доказів та провадження розслідування.
Україна стала першою країною у світі, куди прокурор Міжнародного кримінального суду приїхав для фіксації воєнних злочинів ще до завершення конфлікту.
📌 Що важливо: МКС не може замінити собою національні суди, натомість він розслідує саме такі справи, за які не можуть з певних об’єктивних причин братися національні правоохоронні органи. Дослідження, яке зараз проводять спільно українські правоохоронні органи, прокуратура та Офіс прокурора МКС, в результаті дасть оцінку щодо того, які злочини входитимуть в компетенцію МКС, а які можна розглядати за законодавством України.
📍 Коли чекати на вирок та яким він може бути?
Ознаки кожного з чотирьох міжнародних злочинів вбачаються у діях російських військових або керівництва РФ у ході збройної агресії, зокрема і злочин геноциду. Важливо, що деякі країни на парламентському рівні визначили дії російських військ в Україні геноцидом. Зокрема, це Латвія, Литва, Естонія, Канада та інші.
Через те, що вони є особливо жахливими, такі злочини не мають строку давності. Тому особа, що вчинила один із цих злочинів, буде переслідуватися правосуддям все життя та може бути арештована в усіх державах, законодавство яких передбачає відповідальність за скоєння міжнародних злочинів. Відповідальність за такі злочини може бути від кількох років до пожиттєвого ув'язнення в залежності від тяжкості.
🤝 МКС також приєднався до спільної слідчої групи для розслідування воєнних злочинів рф. Її учасники групи будуть планувати слідчі стратегії, а також оперативно та безпечно обмінюватимуться інформацією та доказами.
До складу спільної слідчої групи входять Україна, Литва, Польща та Євроюст, де представлені 27 країн-членів ЄС та 10 інших держав.
У кожної з держав-сторін триває власне національне розслідування агресії Росії в Україні. Також повноцінне незалежне розслідування розпочав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.
 

Створення спеціального трибуналу

Найбільш дієвий та швидкий інструмент притягнення до персональної відповідальності путіна, керівництва рф та спонсорів війни – створення спеціального міжнародного воєнного трибуналу за практикою Нюрнберзького процесу.
⏳ 4 березня було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України.
Текст та проект декларації створила група провідних українських та британських юристів-міжнародників. Його підписали цілий ряд міжнародних експертів: від юристів, які спеціалізуються на міжнародному праві до колишніх суддів міжнародних судових установ. Спеціальний трибунал має забезпечити оперативність розслідування всіх злочинів та невідворотність покарання.
🤝 Підтримка створення трибуналу
➡️ Нещодавна резолюція ПАРЄ зобов’язала негайно створити спеціальний міжнародний трибунал для розслідування та кримінального переслідування політичного та військового керівництва рф за злочин агресії.
ПАРЄ стало першою організацією, яка додала це у резолюцію. Тому для українських юристів-міжнародників це стане хорошою основою для подальших переговорів. Також у резолюції згадали про те, щоб конфіскувати гроші осіб, які опинилися під санкціями, на користь Україні.
➡️ 19 травня Європарламент ухвалив резолюцію “Боротьба з безкарністю в Україні”, в якій закликав інституції ЄС до створення без зволікання за підтримки багатосторонніх форумів (таких як ООН та Рада Європи), відповідної правової основи, яка дасть змогу створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання за вчинення злочину агресії проти України політичними лідерами та військовим командуванням росії та її союзниками.
➡️ Підтримали створення трибуналу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, колишній прем’єр-міністри Великої Британії, і цілий ряд держав.
📍 Для створення міжнародного трибуналу необхідна домовленість багатьох країн, що має бути оформлена міжнародною угодою. Він має бути створений групою держав-однодумців у формі багатостороннього договору, схваленого Генеральною Асамблеєю ООН. Передбачається, що спецтрибунал має розпочати свою роботу вже найближчим часом, у тому числі із використанням заочного правосуддя.
 

◽ Українські судові інституції

Найбільша кількість судових процесів має відбутися саме на національному рівні.
Військовослужбовці зс рф, стосовно яких немає даних щодо вчинення ними воєнних злочинів, є військовополоненими та підлягають поміщенню у відповідні табори для військовополонених. У той же час, дії військовослужбовців росії, які все-таки вчиняли воєнні злочини кваліфікуються за ст. 438 КК України “Порушення законів та звичаїв ведення війни”.
⚖️ Українські правоохоронні органи порушили понад 10,5 тисяч кримінальних проваджень, з них 97% – про порушення законів і звичаїв війни. 13 країн вже розпочали кримінальне переслідування воєнних злочинців в рамках універсальної юрисдикції. 23 травня в Україні вже винесли перший вирок проти російського солдата, який вчинив злочин щодо цивільного.
Усі злочинці обов'язково будуть покарані!
Слава Україні!