8 грудня відбулася конференція на тему співробітництва між регіоном Балтійського моря та Україною

Конференція мала на меті дослідити потенціал макрорегіональних стратегій для забезпечення нових форм співробітництва з Україною. Подія започаткувала діалог щодо подальшої співпраці навколо конкретних тем відповідно до потреб зацікавлених сторін з України.
 
📍 Ігор Корховий, заступник Міністра розвитку громад та територій України, наголосив, що Україна відігравала і відіграватиме важливу роль у європейському порядку безпеки. У питаннях відновлення України важливо говорити і про реконструкцію поведінки та цінностей – принципів верховенства права. Ігор Корховий вказав на важливість забезпечення залучення до цього процесу зацікавлених сторін на всіх рівнях.
 
📍 Надія Афанасьєва, директорка Українського інституту міжнародної політики відзначила зацікавленість України у співпраці в рамках EU Strategy for the Baltic Sea Region. Вона підкреслила, що у 2022 році Україна стала першою країною, яка не є членом ЄС і головувала в ЄСДР. Навіть після повномасштабного вторгнення рф Україна продовжила виконувати свої обов’язки головуючої країни. Організація Щорічного Форуму Україною разом зі Словаччиною була справді унікальним досвідом для Дунайської Стратегії. Україні також вдалося провести конференцію, присвячену одному з пріоритетів головування – людському капіталу та ринкам праці.
Надія Афанасьєва відзначила важливі сфери майбутньої співпраці між двома макрорегіональними стратегіями, як-от енергетична безпека, транспорт, інфраструктура, освіта, безпека в регіоні, продовольча безпека, розвиток сільського господарства, інновації та смарт спеціалізація, що є особливо важливою для України, яка перебуває в процесі розробки стратегій смарт спеціалізації для своїх регіонів.
 
🤝 В рамках події був також організований семінар за чотирма тематичними напрямками за участі зацікавлених сторін з регіону Балтійського моря та з України. Результатом обговорень стали конкретні пропозиції та думки щодо продовження діалогу та співпраці у сфері дистанційної освіти, підготовки медичного персоналу, водопостачання та судноплавства. Напрацьовані пропозиції та думки стануть основою для подальшого обговорення та планування співпраці.
 
Конференція була організована Шведським Інститутом спільно з Офісом Прем’єр-міністра Швеції організували конференцію (який Головує у Стратегії ЄС для Балтійського регіону)