Спільна заява міністрів, відповідальних за реалізацію Дунайської стратегії

Міністри, відповідальні за реалізацію Стратегії ЄС для Дунайського регіону, зустрілися 19 жовтня 2022 року з нагоди 11-го Щорічного Форуму ЄСДР. Підсумком зустрічі стало схвалення Спільної заяви, в якій засудили російську військову агресію щодо України та затвердили шляхи подальшої співпраці у протидії новим викликам та загрозам.
 
Ухвалена спільна заява стосується питань:
🔹сталого розвитку Дунайського регіону
🔹безпрецедентних викликів для Дунайського регіону (у енергетиці, судноплавстві та продовольчій безпеці)
🔹поглиблення регіонального та місцевого співробітництва
 
👉 У Спільній заяві окреслена важливість сталого регіонального розвитку та співпраці між макрорегіональними стратегіями для подолання нових та існуючих викликів і загроз у Дунайському регіоні.
👉 Важливими темами обговорення були енергетична безпека та зусилля європейського співтовариства щодо зменшення залежності від російського викопного палива шляхом диверсифікації джерел і маршрутів енергопостачання.
👉 Пандемія COVID-19 і розв'язання росією повномасштабної війни продемонстрували глибокий взаємозв’язок світових торговельних шляхів. У цих умовах було визнано важливу роль, яку відіграє транспорт в економічному, соціальному та сталому розвитку Дунайського регіону. Інвестиції в розвиток і вдосконалення макрорегіональної транспортної інфраструктури та судноплавства на Дунаї є спільним інтересом і пріоритетом для всіх країн і регіонів Дунайської стратегії.
👉 Також у Заяві згадуються нові та інноваційні підходи до оптимізованого розвитку ланцюга створення вартості в межах усього Дунайського регіону, сталого економічного розвитку, створення нових робочих місць та інвестицій на ринки праці.
 
🔗 Текст Спільної заяви Міністрів – за посиланням: https://bit.ly/3TMzvxy
🔗 Більше: https://bit.ly/3D7r6xE