У Києві провели публічні обговорення Enlargement Candidate Members Initiative, ініціативи Європейського економічного та соціального комітету

Обговорення Ініціативи Європейського економічного та соціального комітету — Enlargement Candidate Members Initiative: про що говорили?


Зі вступним словом приєднався Президент ЄЕСК Олівер Рьопке. Він відзначив, що обговорення відбулися в межах Тижня громадянського суспільства у ЄС та висловив надію на подальшу плідну співпрацю з українським громадянським суспільством. 


💬 Робота з українськими партнерами – пріоритетна для Комітету. Україна має світле майбутнє в Європейському Союзі, і ми не можемо залишати вас «в режимі очікування». Після мого візиту в Україну в листопаді ми запустили ініціативу Enlargement Candidate Members, яка стане майданчиком для більш активного залучення представників громадянського суспільства до діяльності Комітету. Це хороший спосіб інтеграції України як кандидата на членство в ЄС, і я дуже радий, що ми стали першою інституцією в ЄС, яка відкриває свої двері для України. 


Зі вступним словом виступила Голова Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та директорка Ukrainian Institute for International Politics — Надія Афанасьєва. Вона розповіла, що в кінці 2023 року президент ЄЕСК Олівер Рьопке виступив з ініціативою створення Enlargement Candidate Members Initiative, до якої було включено 9 країн-кандидатів на вступ до ЄС. На початку 2024 року до складу Ініціативи від України було обрано 22 людини, які взяли участь в пілотному проєкті Європейського соціального та економічного комітету. 

💬 Найважливіше для нас — те, що Україна тепер долучена до процесів та роботи в Комітеті, ми можемо готувати спільні позиції разом з представникам ЄЕКС. Наданий українським організаціям статус підвищує важливість Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, яка сформована з таких самих робочих груп, як і ЄЕСК.
🇺🇦 Обговорення зосередилися навколо ролі та методів впливу громадянського суспільства через Європейський економічний та соціальний комітет. 


📍 Андреєв Василь (Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України) поділився думками щодо важливості ініціативи Європейського економічного та соціального комітету для профспілок. Сектор профспілок давно перебуває у форматі соціального діалогу, формуючи спільну позицію стосовно соціальних питань у тристоронньому форматі: профспілки, роботодавці та влада. Чому це важливо для України? Тому що це – про відновлення, про ЄС, про Європейський економічний та соціальний комітет, де також поєднуються спільні інтереси як профспілок, так і роботодавців, бізнесу і третього сектору. Все це створює передумову сталого громадянського суспільства і сталої України. Важливо й те, що ЄЕСК вже залучає представників громадянського суспільства до формування позицій. Економічне майбутнє України – це, за класичною формулою, сукупність засобів виробництва, грошових капіталів та ринку праці, тому саме профспілки, бізнес та третій сектор мають разом з Урядом, який формує правила гри, відігравати визначальну роль.

📍 Москвін Сергій (Українське об'єднання ринків капіталу) проаналізував значення Ініціативи у процесі гармонізації українського законодавства з Acquis ЄС, що є складовою переговорного процесу на вступ до ЄС.
💬 Чи готові наші спільноти, наш бізнес до того, аби українське законодавство змінювалося відповідно до стандартів ЄС і що з цим робити? На ці питання відповість Ініціатива Enlargement Candidate Members. Важливим завданням буде впливати не лише на законодавство України, а й на законодавство Європейського Союзу. Тепер ми маємо таку можливість через звʼязки з ЄЕСК: якщо зʼявляються проєкти законодавчих актів Європейського Союзу, які стосуються безпосередньо України, український громадський сектор, профспілки та роботодавці зможемо брати участь в їх перегляді та обговореннях. 


📍 Марчін Новацкі, представник Європейського економічного та соціального комітету та співголова Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС зазначив, що важливим аспектом подальшої роботи ініціативи буде підтримання балансу між думкою громадянського суспільства та законотворцями. Створення такої Ініціативи і запрошення кандидатів-членів до участі — важливий прецедент для інших інституцій ЄС. 

📍 Іван Кульчицький (Агенція Європейських Інновацій) зазначив, що коли ми говоримо про Україну як члена ЄС, ми маємо говорити і про відповідний рівень соціального і економічного розвитку. Співпраця з ЄЕСК допоможе у синергії українських стейкхолдерів з decision-makers в контексті використання результатів досліджень та інновацій. 

📍 Лариса Старікова (ГО «Аналітичний центр АСУ») підкреслила важливість формування спільної аграрної політики України та ЄС. 

📍 Олександр Вознюк (ВГОІ Правозахисна спілка інвалідів) акцентував на необхідності поєднання декількох компонентів — скрінінгу нової системи правосуддя в Україні, ефективності антикорупційних інструментів, якості правоохоронної системи та максимальної інтеграції людей з інвалідністю в соціальне та економічне життя країни. Людський капітал має стати пріоритетним завданням.

 🔗 Переглянути запис заходу можна за цим посиланням: https://www.facebook.com/uacrisis.ua/videos/402391359202532

  • Створено .