Як ЄС інвестує у підвищення кваліфікації та навичок?

2023 рік був оголошений Європейським роком навичок

🚀 Це дасть новий поштовх навчанню впродовж усього життя, розширить можливості людей та компаній сприяти зеленому та цифровому переходу, підтримає інновації та конкурентоспроможність.
 
Декілька програм фінансування ЄС підтримують підвищення кваліфікації та навичкок:
▪️ Програма "Цифрова Європа" надає 580 мільйонів євро для розвитку передових цифрових навичок та підтримує розвиток кадрового резерву цифрових експертів. Україна є частиною цієї програми з вересня 2022 року.
 
▪️ Програма "Горизонт Європа" підтримує розвиток навичок дослідників, підприємців та інноваторів, зокрема, за допомогою Програми імені Марії Склодовської-Кюрі, Європейської ради з інновацій та Європейського технологічного інституту.
 
▪️ Erasmus+ з бюджетом 26,2 млрд євро також підтримує особистий та професійний розвиток учнів, персоналу та установ у сфері професійної освіти та навчання, а також фінансує європейські університети.
 
▪️ Європейський соціальний фонд (ESF+) з бюджетом понад 99 мільярдів євро на 2021-2027 роки є основним інструментом ЄС для інвестування в людей.
 
▪️ Фонд відновлення та стійкості може підтримувати реформи та інвестиції держав-членів, у тому числі у сфері навичок та робочих місць.
 
🇺🇦 Наразі для заявників з України відкрито кілька конкурсів заявок для фінансування проектів у сферах освіти, ринків праці та інклюзії:
📍 European Remembrance 2023 в рамках програми "Громадяни, рівність, права та цінності" (CERV). Подати заявку. 
 
📍 Перший конкурс проєктних заявок в межах програми Interreg NEXT Чорноморський басейн 2021-2027. Програма охоплює Одеську, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку та Донецьку області, а також Румунію, Туреччину, Грузію, Молдову, Болгарію та Грецію. Кінцевий термін подачі проектів - 4 липня. Подати заявку. 
 
Дізнайтеся більше про Рік навичок ЄС за посиланням.