На Київщині розпочали роботу з формування луб’яного кластера в області

8 лютого відбувся круглий стіл “Перспективи створення луб’яного кластера в Київській області”, організований Департамент економіки Київської ОДА та Агенція регіонального розвитку Київської області.
Участь в обговореннях взяла директорка Ukrainian Institute for International Politics. Nadija Afanasieva розповіла про смарт спеціалізацію на Київщині та роль кластеру в її впровадженні.
👥 Також до зустрічі долучилися керівники Департаменту економіки Київської ОВА, Агенції регіонального розвитку Київської області, представники Міністерство аграрної політики та продовольства України, Інститут луб’яних культур НААН, Концерну "Ярослав" та інші.
Під час зустрічі учасники обговорили стан та перспективи розвитку луб'яних культур у Київській області, проблематику галузі, створення інноваційної екосистеми на рівні регіону, а також підтримку напряму з боку держави та необхідні законодавчі зміни. Всі присутні також розробили дошку питань, викликів та можливостей для майбутнього кластеру.
📈 Попит на продукцію з лубʼяних культур в харчовій, легкій промисловості, будівельній галузі, фармації, косметології в Україні та у світі дедалі зростає. І Київська область має перспективи для вирощення та переробки луб’яних культур, тож в подальшому регіон має всі шанси для створення відповідного кластера.
 
📌Зауважимо, що раніше Київська область мала вагомі результати у впровадженні процесу підприємницького відкриття в 4 сферах смарт спеціалізації:
💡Виробництво інноваційних харчових продуктів з удосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)
💡Розроблення енергоефективних рішень на основі альтернативних джерел енергії
💡Інноваційна продукція для будівництва, дизайну та побуту
💡Біоактивні речовини та фармацевтика для здоров’я людини
Виробництво нових видів конкурентоспроможної продукції на засадах смарт-спеціалізації надасть нові можливості для економіки як Київської області, так і України загалом.