Україна долучилася до європейської програми у сфері охорони здоров'я EU4Health

Що це за програма?
EU4Health була прийнята у відповідь на пандемію COVID-19 і для підвищення готовності до криз в ЄС. Вона передбачає інвестиції в розмірі 5,3 млрд євро у сфері охорони здоров'я на період 2021-2027 років.
 
👉 Що це дасть Україні?
🔹 Завдяки участі у програмі Україна зможе отримати фінансування, щоб підтримати сферу охорони здоров'я та реагувати на невідкладні потреби. Також це допоможе у відновленні країни після війни.
🔹EU4Health допоможе у пом’якшенні шкоди, пов’язаної з бойовими діями, а також у фінансуванні українських державних та приватних проектів, які братимуть участь у подальшій відбудові.
🔹Приєднання України до EU4Health дозволить краще підготувати систему охорони здоров’я України до європейських стандартів і полегшить секторальну інтеграцію України з Європейським Союзом.
А під час підготовки майбутніх щорічних робочих програм представники України братимуть участь у політичних дебатах із країнами-членами ЄС, що зміцнюватиме співпрацю і сприятиме вживанню необхідних заходів.
 
👉 Хто зможе скористатися?
Отримувати фінансування на проєкти покращення охорони здоров’я зможуть органи державної влади, неурядові організації, малий і середній бізнес на рівних умовах з країнами-членами ЄС, Норвегією та Ісландією.
📍 Ця угода матиме зворотну силу, що дозволить Україні вже на 1 січня 2022 року вважатися учасницею і отримувати негайне фінансування в рамках робочої програми EU4Health на 2022 рік. Україна подала офіційний запит на участь у програмі EU4Health 9 вересня 2021 року.
 
Загалом EU4Health була прийнята як відповідь на COVID-19 і для посилення кризової готовності в ЄС.
Це найбільша програма в галузі охорони здоров’я, яка інвестує понад 5 мільярдів євро протягом семи років (2021-2027) для покращення охорони здоров’я в ЄС.
Програма EU4Health охоплює чотири напрямки: профілактику захворювань, готовність до криз, системи охорони здоров'я і цифрові технології, приділяючи особливу увагу онкологічним захворюванням.
 
Трохи цифр:
👉 1031 проект було реалізовано протягом попередніх програм ЄС у сфері охорони здоров'я EU4health
👉 30 країн можуть користуватися всіма перевагами участі в програмі
👉 €312 млн було виділено на 2021 рік в рамках EU4health
👉 €5,3 млрд загальний бюджет EU4health на 2021-2027 роки
👉 4 загальні цілі та 10 конкретних цілей:
1️⃣ Покращувати і зміцнювати здоров'я
• Зміцнення здоров'я та профілактика захворювань, зокрема раку
• Міжнародні ініціативи в галузі охорони здоров'я та співробітництво
2️⃣ Захистити людей
• Профілактика, готовність і відповідь на транскордонні загрози здоров'ю
• Доповнення національних запасів основних кризових продуктів
• Створення резерву медичного персоналу
3️⃣ Доступ до лікарських засобів, медичних приладів та кризових продуктів
4️⃣ Зміцнювати системи охорони здоров'я
• Поширення даних про здоров’я, цифрових інструментів та послуг, цифрова трансформація охорони здоров’я
• Розширення доступу до медичної допомоги
• Розробка та імплементація законодавства ЄС у сфері охорони здоров’я
• Інтегрована робота між національними системами охорони здоров'я
 
EU4Health на 2021-2027 роки є четвертою програмою ЄС з охорони здоров'я і є безпрецедентним рівнем фінансових зобов'язань Союзу в цій галузі.
📌 Програма реалізується через щорічні робочі програми. Перші дві робочі програми вже прийнято, завдяки чому сума доступного фінансування складає понад 1,1 млрд євро (311,8 млн євро на 2021 рік і 835,5 млн євро на 2022 рік).
EU4Health впроваджується державами-членами, неурядовими та міжнародними організаціями, які можуть подавати заявки на фінансування ЄС у формі грантів, призів і закупівель, а також через непряме управління Європейською комісією та виконавчими агентствами ЄС.
 
🖇️ Інформація про подачу заявки: https://hadea.ec.europa.eu/programmes/eu4health/how-apply_en