Україна приєднається до європейських програм з довкілля LIFE та Copernicus!

На основі супутникових даних системи Copernicus Україна отримає доступ до актуальних даних моніторингу стану довкілля і екологічних наслідків від війни. Це дасть змогу отримати дані про лісові пожежі, незаконні вирубки лісу, забруднення ґрунтів, якість повітря, екологічний стан моря, радіаційний моніторинг.
 
📌 Програма LIFE із захисту клімату та довкілля передбачає бюджетне фінансування програм охорони та відновлення довкілля.
Для України реалізація проєктів в рамках програми стане ефективним методом подолання наслідків військових дій Росії на територіях природно-заповідного фонду: відновлення та збереження біорізноманіття, природоохоронних територій і природних екосистем України.
 
🔻 На фоні повномасштабного вторгнення росії Україна повідомляє про загрози ядерній та радіаційній безпеці, завдані збитки водним об’єктам, системам водопостачання та водовідведення, знищення цілих екосистем, біорізноманіття та морських об’єктів. Ймовірні також довготривалі негативні наслідки для здоров’я людини. А військова техніка та токсичні хімікати у воді, ґрунті та в повітрі, ймовірно, будуть шкодити природі десятиліттями.
☑️ “Приєднавшись до програми LIFE, Україна зможе отримати вигоду від фінансування, щоб допомогти відновити своє довкілля після руйнувань, спричинених російським вторгненням, чи то забруднення, руйнування екосистем, чи інші довгострокові наслідки”, – пояснили в Єврокомісії.
 
➡️ Програма LIFE є інструментом ЄС для фінансування екологічних та кліматичних заходів, що діє з 1992 року. Вона співфінансувала понад 5500 проектів у ЄС та за його межами та має фінансування у розмірі 5,4 мільярда євро.
 
🇺🇦 Європейська Комісія і надалі підтримуватиме Україну у питаннях відсторонення представників росії та білорусі від участі росії та білорусі в міжнародних організаціях. Також ЄС надасть експертну допомогу Україні з вивчення досвіду інших країн щодо відновлення у післявоєнний період. Важливо також, щоб відновлення України відбувалося на принципах сталого розвитку та зелених технологій.
 
Детальніше - тут: https://bit.ly/36YAN5s, https://bit.ly/3J9mfgm