ПАРЄ виключила Росію з Ради Європи

ПАРЄ виключила Росію з Ради Європи. Які ще питання обговорювали на історичному засіданні Парламентській асамблеї Ради Європи?
 
✅ Рішення за виключення Росії з РЄ підтримали безпрецедентною кількістю голосів - 216 проголосували “за”, і лише троє утрималися. ПАРЄ наголосила про серйозні порушення Росією Статуту Ради Європи та рішуче засудила агресію РФ.
 

📍 Що означатиме таке рішення?

Вихід з Ради Європи дозволить Росії не дотримуватися Європейської конвенції з прав людини. Тобто тепер громадяни Росії не зможуть звертатися до Європейського суду з прав людини, і цілком ймовірно, права людей дедалі більше порушуватимуться (наприклад, в Росії вже планують запровадити смертну кару).
Важливими будуть і зміна балансу в органах Ради Європи. Раніше РФ мала найбільшу дозволену делегацію до РЄ. Тепер всі ці люди будуть звільнені,
а Росія більше не зможе брати участь у голосуваннях, і впливати на прийняття рішень (як вона це робила раніше, перебираючи на себе важілі впливу).
А ще виключення Росії вплине на статус на міжнародній арені країн-сателітів та тих, хто підтримує агресію РФ.
 

🇺🇦 Заяви щодо України

ПАРЄ рішуче засудила агресію рф та підкреслила свою солідарність з українцями, цим підтверджуючи підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.
Також ПАРЄ закликала країни-учасниці допомогти Україні зброєю для захисту своєї території, включаючи її повітряний простір.
ПАРЄ просить допомогти забезпечити функціонування гуманітарних коридорів і посилити підтримку країн-членів Ради Європи, які прийняли велику кількість українських біженців.
Асамблея також закликала Європейський суд з прав людини розглянути питання про надання пріоритету заявам, поданим громадянами України проти російської федерації щодо дій, які вони скоїли на тимчасово окупованих територіях.
 
Вкотре дякуємо європейським партнерам за підтримку!
 
📌 На засіданні також обговорили питання Придністров'я.
ПАРЄ одноголосно ухвалила поправку про те, щоби офіційно визнати Придністров’я зоною російської окупації.