Як ЄС підтримує Україну в умовах війни?

Ми зібрали факти про допомогу Євросоюзу з початку повномасштабного вторгнення
🔹 Від початку російської агресії ЄС мобілізував близько 4,1 мільярдів євро для загальної економічної, соціальної та фінансової стійкості України у вигляді надзвичайної макрофінансової допомоги, бюджетної підтримки, екстреної допомоги, реагування на кризи і гуманітарної допомоги. Заходи військової допомоги також були надані в рамках Європейського фонду миру на суму 1,5 мільярди євро, які будуть використані для відшкодування державам-членам матеріальної військової підтримки Україні, і наразі триває залучення додаткових 500 мільйонів євро.
 
🔹 Глобальна кампанія зі збору коштів 'Stand Up for Ukraine', організована Єврокомісією, зібрала 9,1 мільярдів євро для людей, які рятуються від війни як всередині України, так і закордоном. Додатково 1 мільярд надала Єврокомісія, ще один мільярд євро Україна отримала в кредит від Європейського банку реконструкцій та розвитку.
 
🔹 Макрофінансова допомога і бюджетна підтримка
У період з березня до травня 2022 року Україні було виділено 1,2 мільярд євро макрофінансової допомоги. ЄС також надає додаткову грантову допомогу у розмірі 120 мільйонів євро для підтримки розбудови держави та забезпечення життєздатності. Також Єврокомісія надала Україні додаткову макрофінансову допомогу у вигляді кредитів на суму до 9 мільярдів євро.
 
🔹 Гуманітарна допомога
348 мільйонів євро було виділено на програми гуманітарної допомоги для людей, які постраждали внаслідок війни в Україні. Також 330 євро мільйонів виділили на програму екстреної допомоги, що забезпечує доступ до основних товарів та послуг, як-от освіта, охорона здоров'я і їжа.
🔹 Країни ЄС запровадили механізм тимчасового захисту, в рамках якого українці, що втікають від війни, отримали:
🔸право на проживання;
🔸доступ до ринку праці ЄС;
🔸доступ до забезпечення житлом;
🔸соціальну та медичну допомогу;
🔸діти та підлітки, яких не супроводжують батьки, мають право на призначення опікунів і навчання.
 
🔹 ЄС також підтримує нашу енергетичну галузь: електромережа України була синхронізована з ЄС. Планується, що ЄС і надалі забезпечуватиме реверсні потоки газу в країну. Україна також зможе скористатися спільною закупівлею ЄС газу, зрідженого природного газу і водню.
🔹 Єврокомісія скасувала на один рік імпортні мита на увесь український експорт до ЄС.
🔹 Єврокомісія окреслила план дій зі створення «Шляхів солідарності», щоб забезпечити Україні можливість експортувати зерно, а також імпортувати необхідні їй товари - від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.
 
👉 ЄС допомагатиме і в повоєнному відновленні України.
Зокрема, буде створено «Платформу відбудови України», яку очолить Комісія та український уряд. Ця Платформа відповідатиме за підтримку плану відбудови, укладеного і втіленого Україною і об'єднає партнерів, міжнародні організації та держави-члени ЄС, що надають допомогу.
Єврокомісія також планує створити Фонд «RebuildUkraine», який поєднає гранти та кредити для відновлення України. Його вбудують в бюджет ЄС, забезпечуючи прозорість, підзвітність і належне фінансове управління цією ініціативою, з чітким зв'язком з інвестиціями та реформами.
 
Більше про підтримку ЄС України: https://ec.europa.eu/.../eu.../eu-assistance-ukraine_uk