Якими є перспективи розвитку аграрного та харчового бізнесу в контексті інтеграції України до ЄС?

Нещодавно був оприлюднений моніторинговий звіт "Безпека і безпечність харчування під час і після війни", який надає актуальну інформацію про стан продовольчої безпеки держави, а також орієнтири для відновлення виробничої діяльності і прискореної інтеграції до європейських і світових ринків. Звіт буде корисним для органів державної влади та громадянського суспільства України, структур ЄС, інших країн світу, міжнародних партнерів, донорів та інвесторів. Його особливістю є те, що він повністю базується на інформації, наданій стейкхолдерами – членами профільного експертного середовища та представниками бізнесу з 13 регіонів України.
 
Звіт охоплює ряд тем:
1️⃣ Стан продовольчої безпеки та ситуація на продовольчих ринках (стан справ, динаміка змін, цінова ситуація, status-quo)
2️⃣ Перспективи розвитку харчового виробництва у регіонах (Львівщина, Закарпаття, Рівненщина, Івано-Франківщина, Хмельниччина, Вінниччина, Київщина, Житомирщина, Чернігівщина, Сумщина, Дніпропетровщина, Донеччина, Запоріжжя)
3️⃣ Точка зору бізнесу на післявоєнний розвиток (безпечність харчових продуктів, додана вартість, стратегічна перспектива)
4️⃣ Захист прав споживачів харчових продуктів під час війни і на етапі здобуття членства в ЄС (status-quo, воєнний стан, участь держави, поширення інформації, досвід ЄС, післявоєнне відновлення)
5️⃣ Рамкові умови для післявоєнного розвитку харчового бізнесу в Україні (модель національної економіки, механізми післявоєнної відбудови, пріоритети розвитку, законодавства, державне управління, торговельна політика, інфраструктура, стандартизація і сертифікація, освіта)
 
📍 Що важливо, у звіті наголошується, що повоєнна економіка України повинна бути зеленою, цифровою та інклюзивною, побудованою на засадах смарт-спеціалізації. Нагадаємо, що ряд українських регіонів активно працювали над реалізацією смарт-спеціалізації за різними напрямками. Наприклад, для Київщини пріоритетним напрямом було "Виробництво інноваційних харчових продуктів з удосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)”. Значні результати були також у Тернопільській, Львівській, Донецькій та Луганській областях.
 
🔗 Повний звіт за посиланням:
 
Моніторинговий звіт був розроблений ГО Аналітичний центр Аграрного союзу України у співпраці з Торгово-промислова палата України / Ukrainian CCI та Всеукраїнською асоціацією з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра» в рамках діяльності Українська платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства.